Behouden van het landelijke karakter van Affligem is essentieel voor welzijn, natuurbehoud en een gezonde, stressvrije leefomgeving.
Een groene omgeving is een must, is essentieel voor ons Affligemnaren. Indien dit niet zo was zouden we wel stedelijk gaan wonen. Maar dat willen we niet. Onze gemeente is een parel waar we trots op (mogen) zijn, we willen niet vervallen in de anonimiteit van een grootstad. We willen niet ten prooi vallen aan nog meer verkeersdrukte, lawaai, onrust, overlast en vaak bijhorende criminaliteit. Het is belangrijk om onze groene gemoedelijke eigenheid te bewaren, om verstedelijking tegen te gaan, om ons landelijk karakter te behouden. We zijn immers geen betonnen metropool die steeds maar voller gebouwd moet worden met wolkenkrabbers en mastodonten. Dat Belgen met een baksteen in de maag geboren zijn kan dan wel waar zijn, doch het cruciale belang van fauna en flora mag niet onderschat worden. We leven in een drukke stresserende samenleving en worden overstelpt met prikkels. We staan soms uren aan te schuiven in de file. We krijgen een overdosis aan digitale informatie op ons bord die we dan nog te verwerken hebben ook, en spenderen meer en meer tijd binnen achter een beeldscherm. Als mens raken we hierdoor steeds verder vervreemd van de natuur, met vele gezondheidsgevolgen van dien. Tijd buiten doorbrengen is essentieel voor onze mentale en fysieke gezondheid. Of je nu liever wandelt, fietst, jogt, in de tuin werkt of eenvoudigweg op je terras zit maakt op zich niet veel uit. Zolang je maar in de buitenlucht vertoeft. Zij die niet beschikken over een eigen tuin kunnen altijd even uitwaaien langs 1 van onze natuurrijke gebieden, langs aardappel- en maisvelden, langs weides, de omgeving achter de Bellekoutersite, het knuppelpad of Trommelbos in Essene, aan de molens in Hekelgem, de Affligemse abdij,… Er bestaan nog zoveel mooie plekjes om te ontdekken. Laat ons deze verkennen en koesteren, laat ze niet verloren gaan.
Door in de natuur te zijn word je er één mee, word je weer opgeladen met nieuwe energie. Je komt eveneens tot rust, je kunt je zorgen even opzij zetten. De lucht in een bos bijvoorbeeld zit vol met zuurstof, waardoor je gezondheid een echte boost krijgt. Stresshormonen nemen af en gelukshormonen komen vrij.
We weten allemaal dat beweging goed is voor ons. Wanneer je de natuur in gaat en wandelt of fietst beweeg je meteen veel, wat opportuun is voor je gezondheid, zowel mentaal als fysisch. En het komt ook je spieren en gewrichten ten goede.
Doordat je tijd in de natuur doorbrengt leg je je focus op het hier en nu, laat je je bekommernissen even voor wat ze zijn, geef je je brein rust en komen er vaak spontaan creatieve ideeën in je op.
Ons brein registreert automatisch wanneer het licht en donker is. Ga je buiten, dan registreert je lichaam dat het licht is. Zit je ‘s avonds zonder of met weinig licht binnen, dan weten je hersenen dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Door meer naar buiten te gaan kunnen je hersenen beter het verschil tussen dag en avond opslaan, waardoor je beter gaat slapen.
Tijdens het vertoeven in open lucht krijg je, vooral in de lente en zomer, een stevige portie vitamine D binnen, iets wat je immuunsysteem versterkt, zorgt voor je hormoonbalans en botten en spieren verstevigt.
Onthaasting is een typisch kenmerkend woord van en voor deze tijd. Een belangrijk woord, gezien ons roerig leven. Wanneer je in open lucht in een groene setting kunt ontspannen is dit meer dan gewoon mooi meegenomen. Je buiten bevinden zorgt voor extra welbehagen, het vinden van innerlijke rust, een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar vergeet vooral niet de natuur met liefde en respect te behandelen. Het complete plantenrijk is zo ontzettend mooi en is een bron van genezing en vele weldaden op diverse vlakken.
Als geboren en getogen Affligemnaar heb ik het nooit anders gekend: wonen in een gemeente waar je de koeien en paarden nog buiten ziet staan. Als kind en tiener onbekommerd door bossen en velden lopen, ravotten in weides, kikkervisjes uit beken halen, … Tal van leuke buitenactiviteiten hebben het grootste deel van mijn jeugd bepaald. Toen bestond internet nog niet, hadden we geen computers, zaten we niet constant voor tv en was de smartphone nog geen verlengde van onze arm. Niets was fijner dan met vrienden op pad te gaan, met de fiets rond te toeren, ‘schelmenstreken’ uit te halen. De Essense boomgaard van juffrouw Cécile’s familie was één grote speeltuin voor ons. Menig appel en peer zijn gesneuveld… in onze maag. Nestor liep vaak met een riek achter ons toen ie zag dat we weeral eens ‘present’ waren. Gelukkig al lachend, de brave man liet ons met half toegeknepen ogen begaan… U wilt toch ook onbezorgd, landelijk, rustig en aangenaam blijven wonen? U wilt toch ook dat uw (klein)kinderen in alle vrijheid en veiligheid dicht bij huis kunnen blijven spelen?
Artikel geschreven door Lente Tanghe (Plaats 9)
Opmaak door Adriaan De Bolle (Plaats 16)
Journalist/persfotograaf, ASZ Aalst, palliatieve eenheid Charon, vrijwilliger, dierenliefhebber, doe-het-zelver, fervent hobbykok.
🧪 ingenieur 🌍 ondernemer 👨🏼🏫 leerkracht 🛟 vrijwilliger uit Essene met sterke Affligemse roots die zich inzet voor lokale en grote doelen.
Ingelogde gebruikers kunnen commentaar achterlaten.